Trivselregler

FÖR MEDLEMMARNAS TRIVSEL i Bostadsrättsföreningen Städjan 1-3  

Att bo i bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap. I all gemenskap måste det finnas regler för att allt ska fungera. Vår målsättning är att alla ska ha det så trivsamt som möjligt och därför har vi några enkla trivselregler. Om dessa följs bidrar vi till en bra grannsämja och till att vårt hus och gården ser snyggt och attraktivt ut. Vi slipper också onödiga kostnader. En positiv och välskött miljö ger dessutom våra lägenheter ett högre värde.

Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar.

Trivselreglerna omfattar inte bara dig som bostadsrättshavare utan även familjemedlemmar liksom gäster, inneboende, hantverkare samt första- och andrahandshyresgäster.

Har du funderingar över något som tas upp i denna skrift är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Om akut skada inträffar i huset, tag i första hand kontakt med någon i styrelsen och i andra hand direkt till föreningens tekniska förvaltare, se kontaktuppgifter under Om Städjan 1-3 - Styrelsen eller Kontakt.

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar.

Alla lägenheter har fått brandvarnare av föreningen. Du ansvarar för att just din brandvarnare fungerar! Vänligen kontakta styrelsen om du saknar brandvarnare och inte har möjlighet att på egen hand införskaffa en ny.

Säkerhet
Vi ansvarar tillsammans för entréer, cykelrum, förråd och källare etc. Det är viktigt att vi tänker på att hålla dörrar och fönster i gemensamma utrymmen stängda och låsta för att förhindra inbrott.

Ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt är det viktigt att hålla trapphusen fria i enlighet med Lagen för Skydd mot Olyckor (LSO). Inga cyklar, barnvagnar eller rullstolar får ställas i trapphusen. Mer information finns under Brandskydd.

Det är viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som tillhör respektive lägenhet och låter övriga utrymmen vara fria. Ordning och reda skapar trivsel samt underlättar för lokalvårdare och fastighetsskötare att utföra sina sysslor.

Parkering
Föreningen har 9 parkeringsplatser på baksidan av huset. Varje hushåll har rätt till ett parkeringstillstånd vilket ska ligga väl synligt innanför vindrutan i bilen. Tänk på att parkera effektivt så att så många bilar som möjligt får plats.

Balkonger
Visa alltid hänsyn till din omgivning när du vistas på balkongen. För en god grannsämja tänk på att inte grilla och inte röka så att det stör era grannar.

Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet med kolgrill, endast elektrisk grill får användas.

Vill du hänga upp blomlådor häng dem på insidan, av säkerhetsskäl får inga blomlådor hänga på utsidan av räcket. När ni vattnar blommorna, försök att undvika att vattnet rinner ner på grannens balkong under er.

Vill ni beklä balkongerna med golv är det tillåtet att lägga trall, trä- eller plastplattor, konstgräs eller annat som inte är permanent och enkelt kan tas bort igen. Markiser är tillåtna, enhetlig färgskala råder (vit och grönrandig). Vi vill också påminna om att det är respektive lägenhetsinnehavare som har ansvaret för att uppsättningen sker på fackmannamässigt sätt. Eventuella markiser och golv bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

Tvättstuga
Föreningen har gemensam tvättstuga och torkrum, på källarplan. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel samt särskilda trivselregler. Bokningschema med låskolvar sitter utanför tvättstugan, max en tvättid får bokas i taget. Papperslappar räcker inte som bokning, kontakta styrelsen om du saknar låskolv. Vid lätt smutsad tvätt rekommenderas Expressprogram, för att minimera vatten- och energikostnader.

Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer o dyl
Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer och dylikt ska förvaras i något av källarplanets gemensamma utrymmen. Inga objekt får placeras i entrén/trapphuset enligt generella bestämmelser från räddningstjänsten. Kom ihåg att sekunder kan rädda liv vid en utrymning vid t ex en brand!

Gården
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut och lämnas på anvisad förvaringsplats. 
Gården får användas för privata arrangemang. Kom ihåg att i förväg informera grannarna.
Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till brand, sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Ta själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.

Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
Hushållssopor slängs i soptunnorna på kortsidorna av vårt hus. Eftersom det är vi själva i föreningen som ansvarar för dessa inklusive rengöring (vilket sker på städdagarna) ligger det i allas intresse att inte kasta läckande soppåsar och att alltid se till att soppåsarna är väl knutna.
Alla boende ansvarar själva för sopsortering av glas, papper, elektronik osv. Återvinningsstation med sk "gröna igloos" för hushållsförpackningar finns bl a på Margeretelundsvägen 10-12, Vidängsvägen vid lekplatsen och vid Statoil i Alvik.

För återvinning av ex lampor, elektronik, (jul)granar samt annat så kan återvinningscentralen i Bromma användas. Återvinningscentral Bromma, Linta Gårdsväg 16, Bromma.

Källare och vind
Personliga tillhörigheter förvaras enbart i det förråd som tillhör lägenheten. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare.
I 39:an finns föreningens trädgårdsförråd, elskåp och förvaringsutrymme för barncyklar och barnvagnar. Vänligen respektera detta så att våra barn och barnfamiljer enkelt kan ta ut sina cyklar och barnvagnar genom dörren på baksidan.
Mellan 39:an och 41:an finns ett utrymme för cyklar.
Mellan 41:an och 43:an finns elskåp och ett utrymme för cyklar. Eftersom det är något krångligare att ta in och ut sin cykel här önskar vi att ni som inte använder era cyklar dagligen använder detta förråd.

Enligt Lagen för Skydd mot Olyckor (LSO) får inga föremål finnas i trapphus, dels pga av brandrisken, dels för att de hindrar framkomligheten för räddningspersonal

Hänsyn
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus och tvättstuga.

Det är extra viktigt att ta hänsyn från kl 22 på kvällen till kl 8 på morgonen men det gäller såklart dygnet runt. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att du kommer att störa.

Rökning i trapphusen och andra gemensamma utrymmen är ej tillåtet. Det är heller inte tillåtet att kasta fimpar eller snus utanför våra portar eller från balkongen.

Andrahandsuthyrning
När det gäller andrahandsuthyrning av lägenheter gäller speciella, ganska stränga regler enligt lagen om bostadsrätter. Ta kontakt med styrelsen i god tid om du har planer på att hyra ut din lägenhet i andra hand.
Uthyrning längre än två år godkänns endast i undantagsfall och då ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
Vid godkänd andrahandsuthyrning ska kopia av 2:a handskontraktet samt kontaktuppgifter till både hyresgästen och lägenhetsinnehavaren lämnas till styrelsen.

Lägenhetsunderhåll, reparationer och förbättringar
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
En särskild bostadsrättsförsäkring kan vara ett bra skydd om olyckan är framme.

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.

Autogiro och E-faktura
Hyror och månadsavgifter kan betalas med autogiro eller e-faktura. Om du vill beställa autogiro så kan du kontakta din bank/internetbank. För e-faktura sök på SBC, för autogiro sök på Städjan 1-3.

Webbplats
Vi har en webbplats med mer information om föreningen och annat som är bra att känna till. Adressen är http://stadjan1-3.bostadsratterna.se/. Du kan även nå styrelsen per e-post till brfstadjan@gmail.com.

Årsmöte för bostadsrättsinnehavare
Senast den 30 juni varje år håller föreningen årsstämma för alla medlemmar. Kallelsen delas ut minst två veckor innan mötet. Om du inte kan närvara kan en närstående person eller medlem företräda dig.

Flytt
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.

Utöver dessa trivselregler, som har uppdaterats av styrelsen hösten 2013, gäller föreningens stadgar.