Information om den nya bredbandslösningen

Vid nyår kommer vi att få en ny Internetlösning, baserad på fiber. Här kan ni läsa mer om hur det fungerar och hur ni kommer igång.

När gruppavtalet med Bredbandsson börjar gälla vid nyåret kommer vi att gå över till en lösning baserad på fiberoptik. Detta är generellt sett stabilare och mindre känsligt än den lösning via Com Hems kopparnät som vi hittills har använt, och det kommer att ge oss mycket större valmöjligheter i framtiden. Dessa fördelar med fiber höjer också värdet på fastigheten och därmed på de enskilda bostadsrätterna.

Hur fungerar det?

När abonnemanget hos Bredbandsson aktiveras kan man helt enkelt koppla in en nätverkskabel (Ethernet-kabel) till en av kontakterna märkta med LAN (LAN1, LAN2 etc) på dosan i hallen och koppla den andra änden till sin dator. Nätverkskablar är alltid det stabilaste sättet att använda en Internetanslutning. Om man därutöver vill ha trådlös anslutning till Internet, måste man också införskaffa en WiFi-router. Detta rekommenderas starkt även om man vill använda "trådat" Internet, detta av säkerhetsskäl. En router innehåller nämligen i regel en brandvägg som skyddar mot intrång utifrån, och om man inte har en brandvägg blir man mycket mer utsatt.

Förutsatt att man inte tänker köpa högre hastighet än standardavtalets (100/10 MBits), verkar TP-Link TL-WR841N vara en prisvärd router. I skrivande stund finns det ett extrapris på denna router (179:-) på Webhallen (som har en butik vid Fridhemsplan).

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/128011-tp-link_tl-wr841n-wireless_n_router-300mbps-open_source

Vill man ha en kraftfullare router finns ett bra test av WiFi-routrar här:

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.640815/router-test

Bra affärer att införskaffa en router i, förutom ovannämnda Webhallen, är till exempel Kjell & Co (även den finns vid Fridhemsplan) eller Teknikmagasinet. Alla dessa brukar ha kunnig personal som kan ge bra råd.

Räcker 100 MBit/sekund?

Gruppavtalet med Bredbandsson ger oss en hastighet på 100 MBit för nedladdning och 10 MBit för uppladdning (det senare är i regel mindre viktigt).

För de flesta användare räcker 100 MBit/sekund mer än väl. För att ge en uppfattning om hur snabbt 100 MBit/sekund är: det räcker med en tjugondel (5 MBit) för att se Netflix-film med HD-kvalitet, och med en 300-del (0.3 MBit) för att lyssna på Spotify med extrem ljudkvalitet.

Vill man ändå beställa högre hastighet från Bredbandsson och utnyttja kapaciteten över det trådlösa nätverket måste man ha en kraftfull WiFi-router som klarar att hantera datamängden.

Vad händer med TV-avtalet?

Även under 2017 kommer vi att ha ett gruppavtal med Com Hem med avseende på TV. Detta kan verka underligt men beror helt enkelt på att vi hade längre uppsägningstid på detta avtal. När det löper ut kommer man att kunna välja fritt mellan olika TV-leverantörer som kan leverera sitt utbud via fiberanslutningen.

Om du av någon anledning vill välja någon annan leverantör av bredband, kontakta omgående styrelsen på brfstadjan@gmail.com. Notera att tidigare rabatter med ComHem inte gäller och att dessa val innebär att du får ett separat avtal som du ombesörjer själv.

Om något är oklart, kontakta Manne Fagerlind i 39:an!